Brood en gezondheid

Brood bevat veel ingrediënten die goed zijn voor de gezondheid. Brood eten bij elke maaltijd is een eenvoudige manier om energie, voedingsvezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Volkoren

Volkorengraan is graan waar geen bestanddelen uit verwijderd zijn, zelfs niet de schil. Het kan fijn of grof gemalen volkorenbloem, vlokken, grof gemalen korrels of het volledige graan zijn. Brood is volkoren als het gebakken is met minstens 50% van het drooggewicht aan volkorengraan.

Volkorengraan is gezond om verschillende redenen:

  • Het bevat veel vezels.
  • Het geeft structuur en beet aan het brood.
  • Het vormt een belangrijke bron van ijzer en vitamine B.
  • Het heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en cholesterol.
  • Het kan het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn de koolhydraten uit planten die niet afgebroken worden in het lichaam, maar grotendeels intact aankomen in de dikke darm. Voedingsvezels zijn nuttig aangezien ze een aangenaam verzadigd gevoel geven zonder het lichaam van energie te voorzien. 

Vezels zijn goed voor:

  • De normale werking van de maag en darmen
  • Zorgen voor een voldaan gevoel
  • Vezelrijk voedsel zorgt voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel in plaats van een snelle piek.

Vetten

Vetten zijn belangrijk voor onze groei en welzijn. Ze zijn energierijk, helpen het lichaam bij de aanmaak van cellen en hormonen en houden u warm. Bij het bakken leveren vetten diverse voordelen op. Ze geven het brood een betere smaak, een gelijkmatigere structuur, met minder kruimels, en het brood blijft langer vers.

Brood bevat ook minder vetten dan veel ander voedsel, zoals koud vlees en tal van zuivelproducten.

Alle vetten bevatten een combinatie van verzadigde, mono-onverzadigde en poly-onverzadigde vetten. Voor onze bakproducten met olie gebruiken we voornamelijk koolzaadolie, gemaakt van in Zweden geteeld koolzaad. Pågen gebruikt nooit plantaardige oliën of vetten die transvetten of gehydrogeneerde vetten bevatten.

Ons standpunt over palmolie

De voorbije jaren is er wereldwijd steeds meer vraag naar palmolie, wat ertoe geleid heeft dat het regenwoud gekapt wordt om ruimte te maken voor palmplantages. Daar wil Pågen niet aan deelnemen. We volgen de aanbevelingen van het WWF om palmolie niet te boycotten, aangezien het product voorziet in het levensonderhoud van vele mensen en een gewas is dat efficiënt gebruikmaakt van de grondstoffen wanneer het op de juiste manier wordt geteeld.

We zijn lid van het WWF-initiatief RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) dat de duurzame productie van palmolie promoot, en we kopen certificaten van GreenPalm voor alle palmolie die we gebruiken. Onze ambitie is om zo snel mogelijk alleen nog gecertificeerde, gesegregeerde palmolie te gebruiken - zodat we kunnen garanderen dat de palmolie op een verantwoorde manier wordt geproduceerd.

Suiker

Alle brood bevat een kleine hoeveelheid suiker. Suiker is van nature aanwezig in bloem en andere ingrediënten die gebruikt worden bij het bakken, zoals siroop of mout. Aangezien in elk brood suiker zit, kan brood nooit suikervrij zijn. De hoeveelheid suiker varieert van brood tot brood, maar is doorgaans relatief laag in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

Brood zonder zoetstoffen

Brood wordt beschouwd als zonder zoetstoffen als er niet meer suiker aan toegevoegd is dan de noodzakelijke hoeveelheid voor de gist en dus niet bijdraagt aan de zoete smaak van het product. Aan brood zonder zoetmiddelen is geen suiker toegevoegd voor de smaak - wat vaak gebeurt in Zweden! Brood kan echter nooit volledig suikervrij zijn, aangezien er altijd wat suiker in de bloem zit. Daarom kan brood zonder zoetstoffen toch suiker bevatten in de voedingstabel, maar niet in de lijst met ingrediënten.

Zout

Zout geeft het brood positieve eigenschappen, zoals een goede smaak en meer volume. Zout helpt ook de houdbaarheid en andere smaken te verbeteren. Bij het bakken voegen we nooit meer zout toe dan nodig is.

Additieven en E-nummers

Een voedingsadditief is een product dat in kleine hoeveelheden gebruikt wordt om de voedingswaarde van een voedingsmiddel te verbeteren of om de houdbaarheid, consistentie, kleur of smaak te verbeteren. Bij het bakken gebruiken we voornamelijk additieven om de consistentie en de houdbaarheid van het brood te verbeteren. Zelfs thuis worden vaak additieven gebruikt om de consistentie en de houdbaarheid, meestal van brood en cakes, te verbeteren.

E-nummers zijn hetzelfde als additieven en de letter E gevolgd door het nummer wijst erop dat het product goedgekeurd is door de EU. De enige goedgekeurde additieven zijn producten met een waarde voor de consument, die noodzakelijk zijn voor de verwerking van voedingsmiddelen en om de voeding veilig te maken. De E-nummers worden vermeld zodat u zich veilig kunt voelen bij wat u eet.

Zuurdesem

Er zijn tal van voordelen verbonden aan brood bakken met zuurdesem. Zuurdesem ontwikkelt de geur van het brood, houdt het langer vochtig en vers en verbetert de opname van belangrijke mineralen. Bijna alle brood dat Pågen bakt bevat zuurdesem, aangezien het brood goed smaakt, vochtig is en een relatief vaste structuur heeft, wat zorgt voor een dichtere kruimel. Zuurdesem zorgt ook voor een langere houdbaarheid.

In onze broodproducten vormt zuurdesem een goede aanvulling op andere smaken. We hebben geen broodproducten in ons assortiment waarin de zure smaak van zuurdesem overheerst. We vermelden nauwgezet de hoeveelheid zuurdesem op onze verpakking, zodat u naar hartenlust kunt kiezen.

Brood bevat veel ingrediënten die goed zijn voor de gezondheid