Klassiekers van Pågen

In ons assortiment zitten enkele echte klassiekers waar de Zweden al generaties lang van houden.

Hönökaka

Hönökaka is een echte klassieker, waar iedereen van houdt. De geschiedenis van de Hönökaka gaat terug naar de jaren 50. Bij Majornas Ångbageri - die later de naam Pååls kreeg en uiteindelijk fusioneerde met Pågen - werkte er een bakker die op het eiland Hönö in de archipel van Bohuslän woonde. Hij vertelde de anderen over het dunne brood dat de vissers op het eiland bakten en meenamen in hun brooddozen. Door zijn verhaal begon Majornas Ångbageri een Hönökaka te bakken. Het brood lijkt op dat van de vissers van Hönö, maar wordt gebakken volgens een recept waardoor het brood zachter en sterker wordt. De nieuwe Hönökaka werd meteen een succes en is dat nu, bijna 60 jaar later, nog steeds.

Jättefranska

Herkent u het eerste in Franse stijl gesneden Zweedse brood? Uiteraard, dat brood is Jättefranska, en werd voor het eerst gebakken in de jaren 60. Het idee en de inspiratie kwamen uit de VS, waar in Franse stijl gesneden brood ongelofelijk populair was. Zweden nam de Amerikaanse trend om het brood te roosteren al snel over en de Jättefranska werd meteen een succes. Ondanks onze vele soorten brood is de Jättefranska nog steeds de favoriet van de consument.

Gifflar

Soms komt een product tot stand door toevallige omstandigheden. Kleine broodjes met kaneel in de vorm van schelpjes waren een specialiteit die in de jaren 70 nog steeds met de hand werd gebakken. Maar toen de bakkers de broodjes van de transportband namen, liep het soms wat mis. De broodjes vielen vaak op de rechterhoek, waardoor ze mislukten. Maar één van de bakkers vond dat dat er wel leuk uitzag en wist uiteraard dat de smaak al goed zat! In deze misvormde stijl bleven ze toevallig ook langer vers. Oeps - en zo werd per ongeluk de Giffel met kaneel gecreëerd - het best verkochte snackbrood in Zweden! Eigenlijk had die ongelukkige bakker toch wel veel geluk!

Krisprolls

Sinds de dagen van Anders Påhlsson worden vele variëteiten van onze geweldige Zweedse toasts gebakken. De Zweedse toast zag er echter niet altijd uit zoals vandaag. In 1962 was de vrouw van Göte Nyberg, bakker bij Påhlssons in Malmö, teleurgesteld toen ze ontdekte dat de traditionele toast niet meer paste om in haar nieuwe koffiekopje te 'soppen'. Göte Nyberg besefte dat vele andere gezinnen hetzelfde probleem hadden met ronde toasts. En zo werd de langwerpige Zweedse toast, die in een kopje past, al snel de norm.

LingonGrova

De LingonGrova werd gelanceerd in de jaren 90 onder de naam Lantgrova. Aangezien dit brood het eerst niet zo goed deed, waren er plannen om de productie van het brood stop te zetten. We besloten het echter nog een kans te geven en we hadden geluk, want vandaag kunnen we vol trots zeggen dat we het meest geliefde brood in Zweden in ons assortiment hebben! In 2009 was LingonGrova het vierde best verkopende product in voedingswinkels.