Krisprolls met gekonfijte eendenbout in Hibiscus gelei, gemarineerde pompoen en rode biet, verse vijg en Adji cress
5 5 1 0 Stemmen

Krisprolls met gekonfijte eendenbout in Hibiscus gelei, gemarineerde pompoen en rode biet, verse vijg en Adji cress


Ingrediënten

  • krisprolls “Golden wheat”
  • eendenbout ( eventueel al klaar gekonfijt)
  • eendenvet ( indien je zelf gaat konfijten )
  • hibiscus thee
  • 2 steranijs
  • kaneel
  • kristalsuiker
  • agar agar
  • butternut pompoen
  • rode biet
  • 150 ml rijst azijn
  • 100 ml water
  • 75gr suiker
  • 1 citroengras
  • verse vijg
  • Adji cres

Methode

  1. We beginnen met het confijten van de bouten ( indien je dit zelf doet ). Laat hiervoor een kookpot eendenvet vloeibaar worden. Voeg wat knoflook, tijm, rozemarijn, peper en zout toe en leg de bouten in het vet. zet in een oven van 110 graden en laat een uurtje gaar worden.
  2. laat de bouten wat afkoelen en pluk ze vervolgens in draadjes. ( TIP Als je van een wat gerookte smaak houd kun je nu wat gerookt paprikapoeder toevoegen ) Giet nu wat van het vet dat je gebruikt hebt om de bouten te konfijten of indien je voor gekonfijte kocht het vet dat rond de bouten zat bij het vlees en meng het door elkaar. Laat indien nodig het vet wat opstijven.
  3. Doe het vlees in balkvormige vormpjes die op de Krisprolls passen, druk goed aan en zet in de ijskast om ze te laten bevriezen.
  4. Snij met een dunschiller dunne plakken van de pompoen en de rode biet. en leg ze elk apart in een klein potje of schaaltje
  5. Doe de 150 ml rijstazijn, 100 ml water, 75 gr suiker, 1 steranijs, 1 ingesneden citroengras en een snuifje kaneel in een potje en warm alles op zodat de suiker smelt.
  6. Giet het warme vocht over de pompoen en de rode biet zodat deze helemaal onder staan. Laat deze bij voorkeur 24 uur in de koelkast staan zodat de smaak goed opnemen.

  7. Voor de gelei. Neem een kookpotje dit hoeft niet groot te zijn. Vul het met water en maak een smaakvolle Hibiscus thee. Voeg er ook de tweede steranijs, wat kaneel en suiker toe. Laat het geheel goed trekken.
  8. Zeef alles uit de thee en doe terug in het potje. Voeg nu al roerend de agar toe ( ik gebruik 8 gram per liter thee ). Laat het geheel 3 a 5 minuten zacht koken zodat de agar agar actief wordt.
  9. Laat gedeeltelijk afkoelen tot de dikking begint.
  10. Haal ondertussen de ingevroren eendenbout uit kun vormpjes en steek er een prikker in.
  11. Dompel met tussenpozen de vormpjes een drietal keer in de gelei zodat er laagje over het vlees ontstaat en laat uitlekken op een rooster.

  12. Leg een rijpe verse vijg in de vriezer om wat op te stijven ( hij mag niet volledig invriezen )
  13. Neem er ondertussen de pompoen en de rode biet bij en haal ze uit het vocht. Steek er met een vormpje mooie rondjes uit en leg ze apart op een bordje om te voorkomen dat de biet de pompoen rood gaat kleuren.
  14. Neem de opgesteven vijg uit de vriezer en snij in plakjes. ( het licht invriezen zorgt ervoor dat dit makkelijker gaat)

  15. Alles is nu klaar om het geheel samen te stellen.
  16. Neem een Krisproll “Golden wheat” leg daar op een vormpje van de eendenbout.
  17. rangschik vervolgens de pompoen en rode biet schijfjes op het vormpje van de eendenbout.
  18. leg er enkele stukjes vijg op en werk ten slotte af met enkele takjes Adji Cress

Ziezo je hebt nu een heerlijk aperitief hapje waar je je gasten mee kunt verrassen.

Samen met een glaasje port de perfecte starter voor een heerlijk herfst of winter

eetfestijn. Eet smakelijk.