BROOD
EN GEZONDHEID

Brood bevat verschillende ingrediënten die goed zijn voor de gezondheid. Door bij elke maaltijd brood te eten, geeft u uw lichaam op een eenvoudige manier energie, voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Volkorengranen
Volkorengraankorrels zijn hele graankorrels, inclusief de zemelen. Ze worden in verschillende vormen aangeboden: als fijn of grof gemalen volkorenmeel, vlokken, gebroken of hele korrels. Om volkoren genoemd te mogen worden, moet een brood voor minstens 50% van zijn droog gewicht uit volkorengranen bestaan.

Volkorengranen zijn goed omdat ze…
• veel vezels bevatten;
• een brood textuur geven en het goed kauwbaar maken;
• een belangrijke bron van ijzer en vitamines B zijn;
• een positieve invloed hebben op het bloedsuikergehalte en het cholesterolgehalte;
• het risico van diabetes en hart- en vaatziekten kunnen verkleinen.

Volgens de voedingsdriehoek zou iedereen zetmeelhoudende producten, zoals brood, en groenten moeten eten. Dankzij het sleutelgatsymbool is het gemakkelijk om producten met volkorengranen te herkennen.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn plantaardige koolhydraten die bij de vertering niet worden afgebroken, maar de dikke darm grotendeels intact bereiken. Voedingsvezels zijn nuttig omdat ze een aangenaam gevoel van verzadiging creëren zonder het lichaam energie te geven.

Vezels zijn goed:
• voor een normale maag- en darmwerking;
• om een verzadigd gevoel te creëren;
• omdat vezelrijke voedingsmiddelen het bloedsuikergehalte traag in plaats van snel doen stijgen.

Vetten
Vetten zijn belangrijk voor de groei en het welzijn. Ze zijn rijk aan energie en dragen bij aan de celvernieuwing in het lichaam, houden het lichaam warm en produceren hormonen. Ook bij de vervaardiging van brood bieden vetten tal van voordelen. Het brood smaakt lekkerder, krijgt een meer homogene textuur, kruimelt minder en blijft langer vers.

Brood bevat ook minder vetten dan veel andere voedingsmiddelen, zoals charcuterie of een groot aantal zuivelproducten.

Alle vetten zijn een mengeling van verzadigde vetzuren en enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren. Voor producten die met olie worden bereid, gebruiken wij hoofdzakelijk raapzaadolie op basis van in Zweden geteeld raapzaad. Pågen gebruikt nooit oliën of plantaardige vetten die transvetzuren of gehydrogeneerde vetten bevatten.

Suiker
Brood bevat altijd een beetje suiker. Suiker is namelijk van nature aanwezig in meel en in andere ingrediënten die bij de vervaardiging van brood worden gebruikt, zoals suikerstroop of mout. Aangezien alle broden suiker bevatten, bestaat suikervrij brood eigenlijk niet. De hoeveelheid suiker verschilt naargelang van het type brood, maar is doorgaans vrij klein, in vergelijking met andere voedingsproducten.

Ongesuikerd brood
Een brood wordt als ongesuikerd beschouwd als er niet meer suiker is aan toegevoegd dan nodig is voor de gist en het brood erdoor geen zoete smaak krijgt. Bij ongesuikerd brood wordt er helemaal geen suiker toegevoegd om de smaak ervan te verbeteren – een courant gebruik in Zweden! Een brood is echter nooit helemaal suikervrij omdat het meel altijd een beetje suiker bevat. Daarom kan bij suikers in de tabel met voedingswaarden van ongesuikerd brood wel een waarde van meer dan 0 g staan, terwijl suiker niet in de ingrediëntenlijst is opgenomen.

Zout
Zout maakt brood op verschillende manieren beter. Het geeft het bijvoorbeeld extra smaak en volume. Dankzij zout bewaart brood ook langer en komen andere aroma’s meer tot hun recht. Wanneer wij brood bakken, voegen we er nooit meer zout aan toe dan nodig is.

Zuurdesem
Brood bereiden met zuurdesem biedt tal van voordelen. Zuurdesem zorgt voor een intenser broodaroma, houdt het brood langer zacht en vers, en verbetert de opname van essentiële mineralen. Pågen bereidt nagenoeg al zijn broden met zuurdesem, want dat maakt ze beter van smaak en zachter, en geeft ze een vrij stevige textuur en dus een dichtere kruim. Zuurdesem zorgt er ook voor dat het brood langer bewaard kan worden.

In ons broodassortiment vormt zuurdesem een perfecte aanvulling op de andere smaken. In geen enkele van onze broodsoorten is de zure smaak van desem dominant aanwezig. Hoeveel zuurdesem wij voor elke broodsoort gebruiken, staat vermeld op de verpakking zodat u zelf kunt kiezen wat u het lekkerst vindt.