ONZE
GESCHIEDENIS

Het bedrijf dat we nu kennen als Pågen werd opgericht in 1878. Samen met zijn vrouw Matilda begon Anders Påhlsson brood te bakken en te verkopen in hun huis in Tallgatan in het Zweedse Malmö.

We schrijven het jaar 1878. Anders Påhlsson, schrijnwerker bij Kockums Mekaniska, en zijn vrouw Matilda bakten al geruime tijd brood bij hen thuis. Anders begon bestellingen van zijn collega's aan te nemen en leverde het brood op het werk.

Toen zijn werkgever dat ontdekte, kreeg Anders een ultimatum: stoppen met de verkoop van brood of stoppen bij Kockums. Hij nam een beslissing. Hij koos voor het brood.

Samen met Matilda, die wat geld geërfd had, richtte hij de bakkerij A. Påhlssons op. Ze bakten brood vanuit hun woning in Tallgatan in Malmö en verkochten het recht uit de oven. Ze kregen steeds meer trouwe klanten en uiteindelijk opende het gezin een winkel naast de bakkerij.

Anders en Matilda Påhlsson waren de eerste generatie van het nu 135 jaar oude familiebedrijf. Maar Pågen is niet alleen een familiebedrijf wat de eigenaars betreft. Pågen is op vele vlakken een familiebedrijf. Veel van de huidige werknemers zijn de tweede, derde - en in sommige gevallen zelfs vierde - generatie van werknemers van Pågen.

Påhlssons familiebakkerij wordt Pågen

In de jaren 50 werd vers gesneden brood verpakt voor verkoop. Påhlssons bakkerij was een van de eerste die hun brood en cakes verpakten. De eerste verpakking was een cellofaanzak voor dunne peperkoeken. Al snel werd het brood van Påhlsson ook in waspapier verpakt.

Dankzij die verpakking kon het brood overal in Zweden verkocht worden. Bij het grootwarenhuis NK in Stockholm konden klanten nu cakes uit Skåne kopen, wat zowel geweldig als enigszins vreemd was! Dankzij de verpakking kon elk brood ook een eigen profiel en een individuele naam krijgen, die op de zak werd gedrukt.

Toen de familiebakkerij van Påhlsson niet meer lokaal maar nationaal begon te werken, vond men dat de naam Påhlsson niet meer representatief was voor de waarden die men wilde uitstralen. Het bedrijf had een naam nodig die tegelijk deed denken aan jeugdige vitaliteit en aan de herkomst van het bedrijf. Er werd gekozen voor Pågen, wat in Skåne 'jongen' betekent. In 1965 werd de naam veranderd in Pågens Familjebageri AB, wat later verkort werd tot Pågen AB.